Haber Detayı
11 Mart 2020 - Çarşamba 11:14 Bu haber 867 kez okundu
 
Türkiye'de ilk 'Koronavirüs' vakası
Tüm Dünya'yı sarsan ve tehdit eden Koronavirüs, 90 günün ardından Türkiye'ye de sıçradı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yurt dışından gelen bir erkek hastadan alınan numunelerin pozitif çıktığını söyledi. Bakan Koca açıklamasında, "Size üzücü, ama korkutucu olmayan haberi bildirmek istiyorum" dedi ve ekledi: "Bugün akşam saatlerinde Koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı. Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikayetinin sebebinin araştırılması sonucu konmuştur."
SAĞLIK Haberi


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu gece yarısı saatler 00:50'yi gösterdiğinde canlı yayınlarda kameraların karşısına geçti, 90 günün ardından Türkiye için üzücü haberi verdi. Çin'in Wu'an kentinde ilk kez 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan Yeni Koronavirüs, 90 günün ardından Türkiye'ye de girdi.  

İşte Bakan Koca'nın o açıklaması: 

"Çin'in Wuhan kentinde bundan tam 90 gün önce 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan Yeni Koronavirüs, başka pek çok ülkeye 1-2 hafta içerisinde bulaşmasına, ardından çok hızlı bir küresel yayılım göstermesine rağmen, Türkiye olarak süreçte büyük bir başarı gösterdik. Komşu ülkeler, Avrupa ülkeleri bizim aldığımız sıkı tedbirleri almadılar. Bizim ise salgına karşı yürüttüğümüz strateji ve disiplinli eylem planında direncimiz, hiç azalmadı kat kat arttı. Küresel salgınların, bildiğiniz gibi kaçınılmaz tarafları var. İnsanların ülkeden ülkeye her an hareket halinde olduğu bir Dünya'da direnç hangi düzeyde, tedbirler hangi keskinlikte olursa olsun bazı sonuçları önlemek maalesef mümkün değil. Eğer Dünya ile ilişkimizi tümden kesmiş olabilseydik, şu an karşınızda olmazdım."

"ÜZÜCÜ AMA KORKUTUCU OLMAYAN HABER"
"BİR VATANDAŞIMIZIN TEST SONUCU POZİTİF ÇIKTI" 

"Bu an burada olmamın nedeni bu saate kadar gösterdiğimiz şeffaflık ve bunun devam edeceğinin teminatıdır. Size üzücü, ama korkutucu olmayan haberi bildirmek istiyorum. Bugün akşam saatlerinde Korona Virüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı. Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikayetinin sebebinin araştırılması sonucu konmuştur. Hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler bu anlamda gözetim altındadır ve her biri şüpheli kabul edilmiştir. Hasta mahremiyetinin korunması açısından, detaylı bilgilerin paylaşılması uygun bulunmamıştır. Bu ülkemizde görünen ilk vakadır. Verilere göre tanı erken konmuştur, virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır" dedi ve hasta mahremiyeti açısından virüs tespit edilen erkek hastanın hangi ilden, hangi bölgeden olduğu ya da herhangi bir kişisel bilgisini ise paylaşmadı. 

14 GÜN KURALI ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye'nin 90 gün boyunca bu olasılığa hazır olduğunu dile getiren Bakan Koca, "Ülkemiz süreç boyunca bu olasılığa hazırdı. Yayılmayı önleyici tedbirler alınmıştır. Bu hastalığın ülkenin herhangi bir yerinde görülme ihtimaline karşı, sağlık personeli ve hastane hazırlıkları çok önceden bitirilmişti. Bu süreçte yurtdışı ile doğrudan veya dolaylı temasların olası sonucu bir örnek de ortaya çıktı. Yurt dışına lütfen zorunlu olmadıkça çıkmayalım. Bakanlıkça bildirilen Korona Virüs'ten korunma tedbirlerine mutlaka uyalım. Tedbirlerde anahtar kelimemiz, bildiğiniz gibi 14'tür. Yurtdışından dönenler için 14 gün kuralı. Dönüşlerinde 14 gün kendilerini özellikle izole etmelerini istiyoruz. Aynı şekilde büyük çoğunluğumuzun Korona Virüs'e karşı alacağı tedbirler için de anahtar kelimemiz yine 14'tür." dedi.

Kaynak: (OİD) - ORDU İLKADIM DERGİSİ Editör:
 
Etiketler: Türkiye'de, ilk, 'Koronavirüs', vakası,
Haber Videosu
Yorumlar
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Arşiv
Haber Yazılımı