Haber Detayı
18 Mart 2020 - Çarşamba 11:58 Bu haber 992 kez okundu
 
Koronavirüs'ten ilk can kaybımız!
SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Koronavirüs'ten 1 hastayı kaybettiğini açıkladı. Bakan Koca, "Koronavirüs ile mücadelemizde bugün ilk kez bir hastamı kaybettim. Kendisi 89 yaşındaydı. Virüsü, Çin temaslı bir çalışanından aldı" dedi ve ekledi: "Toplam hasta sayımız 98 olmuştur."
SAĞLIK Haberi


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde 17 Mart'ı 18 Mart'a bağlayan gece saatler 23:57'yi gösterdiğinde kameraların karşısına geçti. 

Koronavirüs salgınında, "Sorunu ilk kavrayan ülkelerden biriyiz" diyen Bakan Koca, alınan tedbirlerle 90 gün direndiklerini ve bundan 7 gün önce de ilk vakayı bildirdiğini söyledi. 

"VİRÜS ÖZELLİKLE SOLUNUM YOLUYLA BULAŞIYOR"

Koronavirüs'ün en fazla solunum yoluyla bulaştağını dile getiren Bakan Fahrettin Koca, kalabalık ortamların ise en riskli ortamlar olduğunu yeniledi. İşte o açıklamalar:

"Koronavirüs hakkındaki araştırmalar bugün bize çok şey öğretmiş durumda. Virüs, özellikle solunum yoluyla bulaşıyor. Temas, virüse aradığı fırsatı sunuyor. Kalabalık ortamlar en riskli ortamlar. Araştırmaların kesin olarak ortaya koyduğu bir gerçek ise virüsün farklı yaş grupları üzerindeki etkisi. Çocuklar ve gençler virüsü kolayca kapabiliyor, fakat bu grupta hastalık tablosu nadiren görünüyor. Ölüme neredeyse rastlanmıyor. Yetişkin yaş gruplarında sonuç yaşın ilerlemesine bağlı olarak değişebiliyor. Bilim Kurulu'muzun verdiği ve Dünya'da yaygın kabul gören bilgileri daha önce pek çok kez ifade ettim. Bu hastalıkta ölüm oranı sanılanın çok altındadır." 

"YAŞLILAR EN BÜYÜK RİSK GRUBU"

"Hastalığın en ağır seyrettiği kişiler, direnci düşük ve başka hastalığı olan kişilerdir. Yaşlılar, yüksek risk grubundadır. Direnci düşük, kronik hastalığı olan vücut savunma sistemi zayıf yaşlılarımız çok dikkatli olmalıdır."

"89 YAŞINDAKİ HASTA HAYATINI KAYBETTİ"

"Bu gece sizi ve bütün halkımızı gerçekten üzen bir haberi aynı üzüntüyü hissederek bildireceğim. Bu cümleyi, bu toplumun Sağlık Bakanı olmak yanında, bir hekim olarak da kurmak istiyorum. Koronavirüs ile mücadelemizde bugün ilk kez bir hastamı kaybettim. Toplumu temsilen O'nu en yakın takip eden kişilerden biriyim. Kendisi 89 yaşındaydı. Virüsü, Çin temaslı bir çalışanından aldı. İlk kaybımız olan Beyefendi'ye Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesinin üzüntüsü, hepimizin üzüntüsüdür. Kendilerine sabır diliyorum. Hepimiz bu ölümü, metanetle karşılamalıyız."

"51 VAKA DAHA EKLENDİ TOPLAM VAKA SAYISI 98'E ÇIKTI"

Avrupa ülkeleriyle sınırların kapatılarak riskleri önlemeye çalıştıklarını belirten Bakan Koca; "Umre'den ve Avrupa ülkelerinden dönüş ise devam etti. Bu şekilde giriş yapanlar kontrolden geçirildi ve geçiriliyor. Bulgusu olanlardan test için numune alıyoruz. Temas hikayesi ve bulguları nedeniyle izole edilen vakalar bulunmakta ve yakınları taranmakta. Önceden tanı konulan hastalarımızın temas çevresini incelemeden geçiriyoruz. Bugün yapılan testlerde, pozitif sonuç 51 kişidir. Toplam hasta sayımız 98 olmuştur. Belirttiğim gibi pozitif sonuçların büyük kısmı iyileşme ile sonuçlanıyor. Bunun için gerekli destek tedavisini veriyoruz. Dünya'daki sonuçlar iyi biliniyor. Net bir iyimserlik yaratıyor. Bir kez daha halkımıza başsağlığı diliyor, tanı konan hastalarımıza geçmiş olsun diliyorum" ifadelerini kullandı. 

Bakan Koca son olarak "Herkesi tedbirlere harfiyen uymaya davet ediyorum. Bugünler böyle devam etmeyecek. Hayatımızı bu şartlara göre düzenleyelim, 1.5-2 ay direnelim" çağrısında bulundu. 

Kaynak: (OİD) - ORDU İLKADIM DERGİSİ Editör:
 
Etiketler: Koronavirüs'ten, ilk, can, kaybımız!,
Haber Videosu
Yorumlar
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Arşiv
Haber Yazılımı