Haber Detayı
22 Haziran 2020 - Pazartesi 11:09 Bu haber 1131 kez okundu
 
Katil keneye karşı aşı geliyor!
ÖZELLİKLE yaz mevsiminde Karadeniz Bölgesi'nin orta ve yüksek kesimlerinde fındık üreticilerinin kabusu haline gelen kene vakalarının yeniden başgöstermesi üzerine harekete geçen bilim adamları, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne karşı (KKKA) aşı geliştirdi. Çok yakında aşının insanlar üzerinde denemeleri başlayacak.
SAĞLIK Haberi


Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı müjdeli haber, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden geldi. Rektör Prof.Dr. Alim Yıldız yaklaşık 4 yıldır sürdürülen çalışmaların son aşamaya geldiğini müjdeleyerek aşının artık insan deneylerine geçileceğini müjdeledi.

Rektör Prof.Dr. Yıldız ve projeyi yürüten Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Nazif Elaldı, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ahmet Alim ve Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Ömer Tamer Doğan KKKA hastalığına karşı geliştirilen aşı hakkında açıklamalarda bulundu. 

"İNSANLAR ÜZERİNDE DENENECEK"

Prof. Elaldı açıklamasında, "2017 yılında uluslararası birkaç proje ile kurulan laboratuvarda uluslararası aşı çalışmalarına da destek veriyoruz. Bağışık sistemleri üzerinde çalışan İngiltere, Fransa, Almanya, Türkiye gibi bu konuda uzmanlaşmış ve gelişmiş ülkelerin olduğu 11 farklı ülkeden 13 merkezin içinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi de var. Aşımız geçen yıl geliştirildi. Geliştirilen aşı Amerika'da maymunlar üzerinde kullanıldı ve yüksek oranda koruma sağlandı. Bu sene İsveç'te Faz1 aşısı yapılacak. 20 gönüllü kişi üzerinde bu aşı uygulanacak ve etkisi değerlendirilecek. Bu aşının deneysel çalışmaları bitti" dedi.

İLK İNSAN DENEYLERİ SİVASLILAR ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Rektör Yıldız da açıklamasında, "İlk olarak Tokat ilimizde görülen KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) hastalığında şu ana kadar üniversitemize çok sayıda vaka geldi. Bu vakalar ile ilgili önemli çalışmalar yapıldı ve böylelikle KKKA hastalığında ülkemizde önemli bir yere sahibiz. Prof.Dr. Nazif Elaldı hocamız önderliğinde aşı çalışmalarımızı 2017 yılında başlatmıştık ve bu aşı çalışmalarında çok önemli noktalara geldik. Klinik çalışmaları tamamlandı. İnsanlar üzerinde denenmeye başlayacak. 20 gönüllü kişi üzerinde uygulanacak olan Faz1 aşısından sonuçlar elde edilecek. Uluslararası olan bu çalışmanın denemesinin ise Prof. Dr. Nazif Elaldı hocamızın uluslararası girişimleri ile önümüzdeki aylarda ilimizde gerçekleşmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

Kaynak: (OİD) - ORDU İLKADIM DERGİSİ Editör:
 
Etiketler: Katil, keneye, karşı, aşı, geliyor!,
Haber Videosu
Yorumlar
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Arşiv
Haber Yazılımı