Haber Detayı
05 Kasım 2021 - Cuma 12:23 Bu haber 599 kez okundu
 
BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ BACA YANGINLARINA KARŞI UYARDI!
Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, vatandaşları baca temizliği yaptırmaları konusunda uyararak, çıkan yangınların önemli bir bölümünün bacaların tıkanması sonucu meydana geldiğine dikkat çekti.
GÜNDEM Haberi


İtfaiye Dairesi Başkanı Yusuf Çınkıl, "Havaların soğumasını beklemeden, mutlaka bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın. Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümü bacaların tıkanması sonucu meydana geliyor” dedi.

 

“BACA TEMİZLİĞİ SOBA ZEHİRLENMELERİNİN DE ÖNÜNE GEÇİYOR”

Baca temizliğinin önemine dikkat çeken Daire Başkanı Çınkıl, sözlerine şöyle devam etti:

“İtfaiye Dairesi Başkanlığımızın verilerine göre 2019 yılında 113, 2020 yılında 129, 2021 yılının 10 aylık bölümünde ise 123 baca yangını çıktı ve yapılan incelemeler sonucu bu yangınların temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığı tespit edildi. Baca yangınları genellikle alt katlarında lokanta, pastane gibi iş yerleri bulunan binalarda meydana geliyor. Baca içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılmasıyla tutuşarak alev alıyor ve baca yangınları meydana geliyor. İhmal edilen bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturuyor. Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alev çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olabiliyor. Sonbaharda veya ilkbaharda gündeme gelen baca temizliği, soba zehirlenmelerinin de önüne geçiyor. Kirli bir baca, yakıtın doğru yanmasını engellerken oluşan parçacıklar da bacalarda ciddi tıkanıklıklara sebebiyet veriyor. Bu nedenle temiz bir baca yakıtın daha kaliteli yanmasını sağladığı gibi çevre kirliliğini de engellemiş oluyor.”

 

“BACA TEMİZLİĞİ İTFAİYE YA DA YETKİLİ FİRMA TARAFINDAN YAPILMALI”

Baca temizliğinin ilgili kişiler tarafından yapılması gerektiğini ifade eden Daire Başkanı Çınkıl, “Havaların soğuması ile birlikte baca temizliği konusunda yoğunluk yaşanabileceğinden son günleri beklemeden vatandaşlarımızı baca temizliklerini yaptırmaları konusunda uyarıyoruz. Baca temizliği yaptırmak isteyen vatandaşlar, yetkili firmalardan ya da itfaiyenin 0452 233 44 36 numaralı telefonundan veya 112 Acil Çağrı hattından ücretsiz olarak bilgi alabilirler” dedi.

 

BACALAR KONUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

- Bacalar yılda en az 1 kez, özellikle kış öncesi itfaiyeye (112) mutlaka temizlettirilmelidir.

- Lodoslu günlerde havanın ısınmasından dolayı bacalar daha az çeker. Tıkalı bacalar, periyodik bakımdan geçirilmeyen cihazlar, lodosta karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle böyle havalarda doğalgazlı cihazlar kapatılmalı, sobalar söndürülmelidir.

- Doğalgaz proje ve tesisatları, mutlaka sertifika almış yetkili firmalara yaptırılmalıdır.

- Bacalı cihaz (soba, kombi, şofben vb.) taktırmadan önce mutlaka doğalgaz dağıtım şirketinizden sertifika almış firmalara bacalar test ettirilmelidir. Olumlu baca raporu verilmeden cihaz taktırılmamalıdır.

- Merkezi sistem bulunmayan binalarda, bacasız sistemle çalışan hermetik kombi ve şofbenler tercih edilmeli, her yıl düzenli olarak bakımları yaptırılmalıdır.

- Konutta veya binada doğalgaz tesisatı ve cihazlarla ilgili herhangi bir tadilat yaptırıldığı takdirde (kapı ve pencere değişikliği, cihaz-tesisat yer değişikliği, cam balkon, çatı onarımı, baca tadilatı, kazan yenileme vb.) mutlaka doğalgaz dağıtım şirketine bilgi verilmeli ve onay almadan hiçbir tadilat yapılmamalıdır.

- Bacaların içindeki sıva dökülmelerinin yol açtığı tıkanmalara karşı, standartlara uygun astar çelik baca yaptırılmalıdır.

- Ters rüzgâra karşı bacalara şapka taktırılmalıdır.

- Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalıdır.

- Cihazlara baca sensörü taktırılmalı, çalışır durumda olduğu kontrol ettirilmeli, kesinlikle sökülmemelidir. Sensörler, bacaların tıkalı olması halinde cihazın gazını keser.

- Bacalı cihazlar için taze hava teminini sağlayan camdaki menfez (ventilasyon), soğuk vb. gerekçesiyle kesinlikle kapatılmamalı, yoksa hemen taktırılmalıdır. Balkon, cam, PVC gibi malzemelerle kapatıldığı takdirde menfez, atmosfere doğrudan açık olacak şekilde balkon camına yeniden monte ettirilmelidir.

- Baca fleksleri (cihazı bacaya bağlayan esnek boru) ısınmadan ve soğumadan dolayı deformasyona uğradığından, 2 yılda bir yenilenmelidir.

- Bacalı cihazlar 8 metreküpten küçük hacimli yerlere, hacimleri ne olursa olsun balkon, yatak odası, banyo, WC gibi yerlere taktırılmamalıdır.

Kaynak: (OİD) - ORDU İLKADIM DERGİSİ Editör:
 
Etiketler: BÜYÜKŞEHİR, İTFAİYESİ, BACA, YANGINLARINA, KARŞI, UYARDI!,
Haber Videosu
Yorumlar
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Arşiv
Haber Yazılımı